ВМА с Операционен център на световно ниво

Последна промяна на 20 юни 2021 в 11:46 178 0

На 21.06.2021 г. /понеделник/, в 14.00 часа ще се проведе тържествено освещаване на реновирания Операционен център на Военномедицинска академия /ВМА/.

На събитието ще присъстват министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Операционният център включва 20 модулни операционни зали на световно ниво. Те са оборудвани с най-съвременната медицинска техника, съгласно стандартите за окомплектоване на хирургическите зали за извършване на високоспециализирани оперативни дейности.

Залите са облицовани с панели от неръждаема стомана, които на практика нямат срок на годност. Изградени по този начин, те са изключително лесни не само за поддръжка, но и за ревизия - панелът се сваля за няколко минути и се поставя за същото време. Това означава, че операционната може да бъде реконструирана и дооборудвана с нова апаратура в рамките само на няколко часа. Подменени изцяло са климатизацията, вентилацията, ВиК и електроинсталацията.

Подобрените условия ще допринесат за осъществяването на високоспециализирани и в пълен обем хирургични дейности и предоставянето на медицински услуги по опазване здравето на населението и личния състав на Министерство на отбраната и Българската армия.