ВМА е домакин на изложбата „Добрата дума лекува“

Последна промяна на 03 септември 2020 в 21:49 403 0

Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза 142-та годишнина от създаването на Военномедицинската служба в България като домакин на изложбата „Добрата дума лекува”!

Експозицията е част от Националната кампания срещу насилието над медици инициирана от Българския лекарски съюз (БЛС) и с емоционални фотографии разказва личните истории на редица пациенти, благодарни за получените грижи, отношение и втори шанс за живот от лекари от цялата страна.

Поздравления за БЛС за инициативата, която е изключително навременна. По време на практиката си сме се сблъсквали с редица напрегнати ситуации, често пациентите и техните близки са в стрес и може да възникнат критични ситуации в общуването. Ние си дадохме сметка, че процесът е двустранен. Затова преди няколко години във ВМА медицинският и немедицинският персонал започнаха курсове с нашите психолози за овладяване на ситуации с агресивни пациенти и техни близки. И смятам, че това е верният път, когато търсим нашите грешки с пациентите, заяви при откриването на изложбата началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.
Той изтъкна и качеството, което отличава лекарската професия от останалите: Това е самарянското отношение към болния човек, разбирането към неговите проблеми, дори и да бъде агресивен.

Днес, на 1 септември, отбелязваме и празника на Военномедицинската служба. Навършват се 142 години от нейното създаване, а повелите, които са ни дадени от нашите предци е, че ВМА трябва да бъде за пример във всичко, включително и в отношението си към пациентите. Тук и са част от нашите курсанти, които се обучават за военни лекари. Учим ги да бъдат твърди офицери, да бъдат устойчиви на всички предизвикателства на нашата професия, но и че не трябва да забравят милосърдието, подчерта проф. Мутафчийски.

На откриването на изложбата присъстваха ръководството на БЛС и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.
В нея ВМА е представена с паметната снимка на Илиян – претърпял трансплантация и ретрансплантация на черен дроб във ВМА, с неговите спасители, благодарение, на които той живее нов живот – генерал-майор проф. д-р венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, проф. Евелина Одисеева.

„Всички тези и много други специалисти от ВМА са завинаги в сърцата на нашето семейство”, пише до Български лекарски съюз Дора Пондалова, майка на Илиян. През сълзи тя разказа как през 2012 г. на сина й са оставали само няколко часа живот.
Живях във ВМА повече от 3 месеца до сина си, който всеки ден виждах, че умира. Проф. Владов ми каза, че му остават часове, няколко дни още. Но стана чудо и се появи донор. Поклон пред лекарите и пред близките на донор, благодарение на които Илиян е жив и здрав. Благодаря на всички, те завинаги остават в сърцата ни, заяви Дора Пондалова.