Нова терапия за остра миелоидна левкемия


Болест : миелоидна левкемия

Последна промяна на 25 юни 2021 в 22:32 197 0

Европейската комисия одобри нова комбинирана терапия на американската биофармацевтична компания АбВи за лечение на остра миелоидна левкемия (ОМЛ), която е най-честата остра левкемия и е сред най-трудните за лечение видове рак на кръвта.

Лечението е в таблетна форма и е подходящо за възрастни пациенти с новодиагностицирана остра миелоидна левкемия, които не отговарят на условията за интензивна химиотерапия. Одобрението е валидно във всички 27 държави членки на ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Острата миелоидна левкемия се развива бързо и може да има сериозни последици. При ОМЛ в кръвта и костния мозък се откриват прекалено много незрели кръвни клетки, известни също като бластни клетки, които заемат все по-голямо пространство. Симптомите могат да включват висока температура, голям брой инфекции за кратък период от време, задух, обилно потене, болка в ставите, увеличен черен дроб, подути лимфни възли, уголемяване на далака, необяснимо често кървене от носа или венците, необяснима загуба на тегло. Ако засегнатите клетки навлязат в централната нервна система, може да има симптоми като главоболие, замъглено виждане, замайване, гърчове и повръщане.

В България медикаментът ще започне да се реимбурсира най-рано в началото на следващата година, тъй като трябва да премине през редица административни процедури.