МБАЛББ „Св. София“ EАД възстановява напълно дейността си

Последна промяна на 01 април 2022 в 09:08 77 0

Единственото специализирано заведение за белодробни болести ще приема отново пациенти по всички клинични пътеки
За първи път от началото на пандемията от COVID-19 МБАЛББ „Св. София“ EАД ще възстанови почти напълно своята дейност, информират от лечебното заведение. От всички 7 клиники, които се намират на територията й, единствено тази за лечение на туберкулоза все още не е заработила, но предстои и това да се случи.

Досега болницата беше една от най-натоварените в страната, където се лекуваха най-сложните случаи на пациенти със SARS CoV-2. Тя беше и сред първите, които приеха за лечение хора с непознатата по онова време инфекция и цялата болница беше до скоро само за лечение на пациенти в тежко и много тежко състояние с COVID-19. Голяма част от болните бяха в ОИЛ, тъй като се нуждаеха от интензивно лечение с неинвазивна или механична вентилация. По същество COVID-19 е тежка вирусна инфекция, която поразява белите дробове с развитие на тежка пневмония и остра дихателна недостатъчност, поради което се изискват много познания в тази област и специфичен подход. “Въпреки че при нас се лекуваха едни от най-тежките случаи, може би точно на специфичното познаване на белодробната патология се дължат и добрите резултати, които имахме и продължаваме да имаме при лечението на тези пациенти“, обясни проф. д-р Ваня Юрукова, зам.-директор по медицинските въпроси и началник на Втора клиника по неспецифични белодробни болести.

МБАЛББ „Св. София“ е единствената в страната университетска самостоятелна специализирана болница за лечение на белодробни болести. На нейна територия се намира уникалната за България Детската клиника по фтизиатрия, където e единствената клиника в страната за лечение на туберкулозата при най-малките. Тук се лекуват и възпалителни заболявания на белите дробове в детската възраст: пневмонии, бронхити, бронхиолити, плеврити,бронхиална астма и възпалителни заболявания на горните дихателни пътища в съчетание с тези на долни дихателни пътища.

В столичната белодробната болница се извършва ранна диагностика на белодробен карцином чрез високоспециализирани интервенционални процедури – фиброоптична бронхоскопия с биопсия, трансторакална иглена биопсия, видео асистирана торакоскопия, КАТ и комплексан оценка на дишането.
Извършва се оценка, предоперативна подготовка и оперативно лечение на хранопровод, стомах и дуоденум със среден обем и сложност и с голям и много голям обем на сложност, при лица над 18 години, оперативни интервенциии с локална ексизия и биопсия на гърдата и оперативно лечение на онкологично заболяване на гърдата, оперативно лечение на тумори на бял дроб, медиастинум, плевра и гръдна стена и разширени (големи) операции с пълно или частично отстраняване на повече от един интраторакален орган, включително медиастинален тумор или гръдна стена, едноетапни операции при белодробни болести засягащи двата лоба или при болести със съчетана белодробна и друга локализация.

Тук е едно от малкото места в страната, специализирани в лечението на социално значими заболявания като белодробната туберкулоза при възрастни. Лечебно заведение има профилирана микробиологичната лаборатория за бърза диагностика на ТБК.

В клиниките за лечение на неспецифични белодробни болести се осъществява диагноза и лечение на бронхиална астма, ХОББ /хронично обструктивна белодробна болест/, пневмонии, бронхиектатична болест, хронична дихателна недостатъчност, сънна апнея, саркоидоза. Сред заболяванията, които се диагностицират в МБАЛББ „Св. София“ЕАД са и дифузните интерстициални белодробни болести. Това се голяма група от белодробни заболявания, които поразяват белодробния паренхим, водят до прогресираща дихателна недостатъчност и ранна инвалидизация. Една от най-трудните диагнози от тях е на идиопатична белодродробна фиброза. В болницата е съставена експертна мултидисциплинарна комисия, която разрешава проблема. Тук се определя вида на фиброзата, назначава се антифибротична терапия и се осъществява проследяване, обяснява проф. д-р Юрукова.
В здравното заведение функционира и специализирана комисия за отпускане на скъпоструваща биологична терапия при тежка астма, като преди това се определя фенотипа и се назначава персонализирано лечение.
Към МБАЛББ“Света София“ЕАД има създаден Медицински Център за Специализирана извънболнична помощ по белодробни болести. Там пациентите могат да бъдат консултирани с направление от личен лекар за специалист или пожелание.