Коронавирусът е опасен за по-възрастните пациенти


Болест : коронавирус

Последна промяна на 17 март 2020 в 09:32 2358 0

Какво представлява новият коронавирус Ковид - 19?
Идентифициран е в Китай в края на 2019 г. и е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човека. В началото на века епидемии, причинени от коронавируси, е имало и продължава да има. Първоизточникът на инфекциите е консумация на заразено, недобре термично обработено месо. От такъв характер е тежкият остър респираторен синдром (SARS), причинено от коронавирус, с най-много засегнати в Китай, а инфекцията води началото си от прилепи. Понастоящем няма известно огнище на SARS по света - последните случаи са от април 2004 г.

• Как се пренася заразата?
Ковид-19 е от вирусите, които циркулират сред животните, но засягат хората. Предават се от човек на човек по въздушно-капков път (при кихане, кашляне и говорене и се вдишва от друг човек). Заразяване е възможно при пипане на всякакви повърхности - перила на стълбища, копчета на асансьори, включително и пари.

• Защо възниква в Китай?
Вероятно се дължи на голямата популация от хора и такива, живеещи в непосредствена близост до животни.

Има ли хора, по-предразположени към вируса?
Според предоставените от Китай данни вирусът е най-сериозна заплахата за хората над 80 г. При тях смъртността е 14.8%. Засегнати са основно пациенти с хронични заболявания, най-вече със сърдечни проблеми, диабет, проблеми с дихателната система и хипертония. При пациентите между 70 и 79 г. смъртността е 8%, а при 60-69 г. - 3.6%. При по-младите опасността е ограничена. Малките деца до 9-годишна възраст почти не се разболяват от вируса, до момента няма данни за смъртни случаи на тази възраст. Смъртността при мъжете (2.8%) е по-висока от тази при жените (1.7%).
По данни на СЗО средната възраст на заболелите е 51 г.

Инкубационен период
Според СЗО инкубационният период варира между 2 и 10 дни, като последните данни показват, че той може да бъде удължен и до 21 дни. Според най-добрият китайски епидемиолог Чжун Нанша инкубационният период е 24 дни. Особеното е, че заразата се предава и през инкубационния период, което я прави много по-бърза и по-епидемична.

Симптомите
Има умерени грипоподобни симптоми като: треска, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост. По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смърт. Хората със съществуващи хронични заболявания са по-предразположени към тежко протичане на заболяването. Средно възстановяването при случаите с лека форма е 2 седмици, а при тежка - 3-6 седмици.

Лечението
Няма специфично лечение. Използват се лекарства срещу грип и някои срещу СПИН, всеки един имуностимулатор би бил добре дошъл, защото вирусът удря хора с по-слаба имунна защита.

• Как да се предпазим?
Избягвайте събирания с много хора и контакт с болни. Не яжте непроверена храна. Мийте си ръцете често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Вирусът навлиза в тялото през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.

• Маските за лице ефективни ли са?
Помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекция от тези, които са болни, към здравите. Не са ефективни за защита на незаразените.

Какво да правя, ако се връщам от чужбина?
Ако се прибирате от рискова зона и нямате симптоми, спазвайте 14-дневната карантина - останете вкъщи изолирани, включително от близките. Спете и се хранете в отделна стая, а всичко, което докосвате, дезинфекцирайте. На хората под карантина задължително се издава болничен. Ако имате симптоми, ще бъдете приети в съответните лечебни заведения.

• Лошата новина
Медиците в Китай са регистрирали 195 случая на повторно заразяване с коронавируса в Ухан. Няма яснота за причината.
• Добрата новина
Според СЗО вирусът няма значителни мутации. Изследвани са 104 случая от различни места и 99.9% от тях са с подобен произход.

● Добра организация
Останете си у дома. Добре е да имате запас от трайни хранителни продукти за две седмици, вода, а ако сте хронично болен – да не забравяте лекарствата си.

Материалът е подготвен по информация на Министерството на здравеопазването и Световната здравна организация (СЗО)


Тест не се прави по желание
* Изследването за доказване или отхвърляне на инфекция с коронавирус НЕ се прави по желание, защото имаме някакви съмнения или ни е страх;
* Изследването за коронавирус се назначава задължително и само от лекар при температура над 38.5 градуса и симптоми за начална пневмония. Взема се материал от белия дроб или гърлото и носа на пациента. Само тогава тестът е безплатен.
* Изследване на пациенти, самоназначили си изследването, не се правят по гореописания ред, защото в света вече има недостиг на тестове.
* Изследването на пациенти без оплаквания ще даде отрицателен резултат, дори и при налична инфекция, поради характеристиките на вируса.


Защо първо се звъни на лекаря
Ако сте били в рискова зона, особено ако имате и симптоми, не е добре да поставяте околните в риск, още по-малко да поставяте в риск хора, чакащи за преглед в лечебно заведение. За да се ограничи този риск, трябва да предупредите лекаря/лечебното заведение, към който/което се обръщате, преди да отидете.
Ако температурата се повиши, ако има кашлица или болка в гърлото, се обаждате по телефона на личния си лекар, на районния център по здравеопазване или на горещия телефон 02 807 8757. Не се качвате на метрото и въобще в градския транспорт. Изследвания се правят в специализираните и определени от министъра лечебни заведения, където се настаняват такива болни.

Коронавирусът и грипът
Основните симптоми на коронавирус инфекцията са висока температура и кашлица. Грипът често има и други допълнителни симптоми като болки в мускулите и гърлото.
Коронавирусът е потенциално много по-заразен от грип. Коефициентът на заразност на коронавирус е около 2.4, а на грипа - 1.3. Разликата може и да не изглежда голяма, но в течение на заразата тя става огромна. Според СЗО всяка година грипът достига до стотици милиони по света и убива между 300 и 600 хил. души глобално.
Коронавирусът е потенциално много по-смъртоносен от грипа. Смъртността при сезонния грип е между 0.05 и 0.1, или между половин и един души на 1000 болни. Засега смъртността при коронавируса е около 2%, или 20 души на 1000 болни.

Виж още за: