Най-важните билки за жените

Билка : пипериче, невен, калина, родилна трева, горуха, коприва, пелин

Последна промяна на 20 май 2018 в 02:59 3075 0

Те са познати като лечебни растения от народната медицина и по принцип са полезни за всички хора, но особено за жените. Запознайте се с техните свойства и ги използвайте правилно.
Пипериче или водно пипериче. Народната медицина го смята за добро средство против маточно кръвотечение, в това число и при послеродови нарушения на менструалния цикъл, продължителни, обилни, болезнени и нередовни менструации, хронични възпалителни заболявания на матката, фибромиоми на матката. Противопоказно е при бременност. За лечебни цели се използва надземната му част (листа, стръкове, цветове). Бере се през юли и август. Основните му лекарствени форми са запарка, отвара, спиртен извлек, прах.

Невен. Едно от най-добрите средства в народната медицина при възпалителни заболявания, нарушения на менструалния цикъл, маточни кръвотечения, климактерични разстройства, мастопатия, предотвратяване на аборти след натъртвания (запарки и спиртен извлек), при болка, трихомонадни колити (запарка и спиртен извлек за инжектиране), при ерозия на маточната шийка (запарка и спиртен извлек за инжектиране, тампони за мехлеми), мастити (мехлеми), рак на млечната жлеза и яйчниците. Невенът притежава противовъзпалителни свойства и помага за заздравяване на рани. За лечебни цели се използват цветовете му. Събира се от юли до септември. Основните му лекарствени форми са: запарка, спиртен извлек, мехлем и счукан на прах.

Калина обикновена. Това растение е много популярни в народната медицина. Използва се при маточни кръвотечения, в това число и след раждане, при възпалителни заболявания, фибромиома на матката, обилна менструация, при склонност към преждевременно раждане, за предотвратяване на аборт (отвара и спиртен извлек от кората, запарка и отвара от цветовете), при болезнени менструации (същите препарати). При рак на млечната жлеза се правят топли компреси от плодовете. Калината е противопоказна при бременност, при ускорени съсирване на кръвта и склонност към образуване на тромби. За лечебни цели се използват кората, цветовете и плодовете. Бере се през април и май (корите), май и юни (цветовете) и септември-октомври (плодовете). Основните форми в които се прилага: от корите – отвара и извлек; от плодовете запарка и отвара.

Родилна трева, горуха. От много отдавна билкарите използваме изсушените корени и дървенистите стръкове на четковидната горуха за лекуване на редица женски несгоди. Веществата, които се съдържат в нея, облекчават приливите на горещи вълни, като потискат производството на лутеинизиращия хормон. Четковидната родилна трева може да замести естрогеновата терапия. Проведените изследвания не са установили съществени разлики в симптомите на менопаузата у жените, които след хирургическо отстраняване на матката (хистеректомия) са лекувани с естроген и с екстракт от четковидната родилна трева. Освен това тази билка може да се използва с успех за лекуване на предменструалния синдром, менструални болки и емоционални състояния, свързани с настъпването на критическата възраст.

Коприва двудомна. Използва се при маточно кръвотечение, в това число и след раждане, фибромиома на матката, мастопатия, възпалителни заболявания, силни болки, безплодие, продължителни и обилни менструации, ерозия на маточната шийка, за усилване на млечни жлези у родилки, при анемия (за увеличаване процента на хемоглобина и червените кръвни телца), като общо укрепващо средство. Това е едно от най-добрите средства в народната медицина. Противопоказно при бременност. За лечебни цели се използват листата, по-рядко корените, семена и цветове. Листата се берат от май до септември. Основните лекарствени форми за приложение на копривата: от листата - сок, запарка, спиртен извлек, прах; от семената - запарка, водна отвара, винена отвара, спиртен извлек; от цветовете – запарка.

Вечерна роза. Маслото от вечерна роза е превъзходно средство против кистозно-фиброзната мастопатия и приливите на горещи вълни. Тези страдания не са опасни, но жените изпитват дискомфорт. Маслото, което се получава от семената на вечерната роза, е добър източник на гамалинолева киселина (която е една от незаменимите мастни киселини). То е полезно и при ревматоиден артрит и екземи.

Овчарска торбичка. Тя е високоефективно кръвоспиращо средство. Използва се и при нарушения в менструалния цикъл, фибромиома и рак на матката. Овчарската торбичка не трябва да използват хора с ускорено съсирване на кръвта и със склонност да образуват тромби. За лечение се използват стръковете. Бере се от май до септември. Основните лекарствени форми са: сокът, запарка и извлек.

Пелин обикновен. Използва се при нарушения в менструалния цикъл, липса на менструация, недостатъчни и нередовни менструации, болки, фибромиоми на матката, при тежки раждания, родилна треска (запарка от стръковете, отвара от корените или от цялото растение); като средство за обезболяване и успокоение на раждането; при закъсняване на менструацията, рак на матката на яйчниците. Противопоказен е при бременност.за лечебни цели се използват стръковете, по-рядко корените. Стръковете се събират от юни до август, а корените – от септември до октомври. Основни лекарствени форми: от корените или от цялото растение заедно с корените се прави отвара, а от стръковете – запарка и извлек.

Лайка аптечна. Тя е много популярна в народната медицина. Прилага се при болезнена менструация, болки в областта на матката, фибромиома, при маточни кръвотечения и кръвотечения при раждане, трихомонаден колит, разстройства през критическата възраст. Противопоказна е при бременност. За лечебни цели се използват цветовете. Бере се през юли и август. Основни лекарствени форми: извлек и отвара.

Градински чай. Използва се при безплодие, първични аборти, болезнени менструации, болки, хронични възпалителни женски заболявания, през критическата възраст, при повишена потливост, при мастит и за прекратяване на лактацията при кърмачките. Противопоказна при бременност и остър нефрит. За лечебни цели се използват листата, които се берат през юни и юли. Основни лекарствени форми: запарка и извлек.