Магарешка кашлица (коклюш)


Болест : Магарешка кашлица (коклюш)

Последна промяна на 04 July 2024 в 22:23 44 0

Народът ни е поставил съвсем на място името на тази острозаразна болест. Болният от нея наистина кашля като магаре. Пристъпите на кашлицата се явяват и нощем, и са толкова силно, че се стига чак до посиняване. Изолацията в къщи е задължителна – 20 дни от началото на типичните кашлични пристъпи и 30 дни от началото на първите симптоми.. Тъй като причинителят е бактерия, лечението се провежда с антибиотици и сиропи против кашлица. Но и народната медицина е натрупала доста опит в лечението на тази болест.

Ето част от него:
Настанете детето в най-слънчевата стая на жилището и често я проветрявайте. Погрижете се за храната, да бъде разнообразна, пълноценна и богата с витамин.

● Сутрин, обед и вечер 10-15 минути преди ядене давайте по 1-2 с. лъж. сироп от сладко коренче, който се приготвя така: 3 с. лъж. сладко коренче и 1 с. лъж. небетшекер се варят 20 минути в 250 мл вода и след изстиване отварата се прецежда.

● Добре е 5-10 минути след сиропа да дадете половин кафена чаша отвара от мащерка и ранилист – по 1 с. лъж. от двете билки се запарва с 400 мл вряла вода и след като престои 30 минути, се прецежда. Можете да подсладите запарката с мед.

● За след ядене пък се приготвя следният сироп: 20 грама мащерка (листа и цвят) и 50 грама чесън (обелен и нарязан) се варят на тих огън, докато водата стане наполовина. След като се прецеди, се добавя 200 г чист пресен мед и се разбърква да стане като сироп.

● Вечер преди лягане на гърдите се слага млечен компрес – в 1 литър сурово мляко се изстисква сокът на един лимон и се слага на котлона да заври. От лимоновия сок млякото се пресича и цвикът се отделя. С останала топла каша дебело се намазва едната половина на чиста кърпа и се покрива с другата половина.
И накрая един съвет – не подценявайте имунизациите. Те могат да ви спестят всичко описано до тук.