Над 90 000 българи страдат от ХОББ

Последна промяна на 01 June 2024 в 09:41 70 0

д-р София Ангелова

Тютюнопушенето е водеща причина за заболяването

Над 90 600 българи страдат от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), като броят им през последните години непрекъснато се увеличава. Честотата на заболяването у нас е значително над средното за Европа и обхваща над 10% от населението. Това стана ясно на специално събитие в резиденцията на Британския посланик в България, организирано от АстраЗенека България по повод 31 май – Световния ден без тютюнев дим. Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за появата на ХОББ, а 39.4% от българите посягат към цигарите. Употребата на тютюн е намаляла с 1% през последните години, но страната ни остава на първо място по тютюнопушене в Европейския съюз. Близо 32% от децата на възраст между 13 и 15 години посягат към цигарите. Данните сочат, че 30% от момичетата и 21% от момчетата над 15 години пушат.

„Употребата на тютюн е причина за смъртта на 8 млн. човека всяка година в световен мащаб, а ХОББ засяга 1 на всеки 10 души над 40 години и е третата водеща причина за смърт в света. С течение на времето излагането на тютюневия дим уврежда белите дробове и дихателните пътища, а тази дългосрочна експозиция може да причини ХОББ. Статистиката сочи, че пушенето е причина за 8 от 10 смъртни случай, свързани с ХОББ”, каза в началото на събитието търговският директор на посолството на Великобритания в България г-н Тим Буйсере.

„Данни от Центъра по обществено здраве показват, че почти 40% от възрастното население в България употребяват цигари, както и че България е страната с най-голям брой употребяващи тютюневи изделия в Европейския съюз. Пациентите са в центъра на всичко, което екипът на АстраЗенека прави, като следва науката и научните открития през клинични изпитвания до превенция, информираност за заболяванията, диагностика, лечение и последващо лечение. Разгръщаме редица социално отговорни кампании, като една от тях 3-годишна програма за превенция на тютюнопушенето сред младите хора на възраст 12-16 г., реализирана съвместно с асоциация „Родители“ и достигнала до над 50 000 ученици и техните родители“, сподели Ивайло Василев, директор на Биофармацевтичното звено в АстраЗенека България.

Ивайло Василев

„В повечето случаи пациентите с ХОББ са пушачи над 40-годишна възраст, които се оплакват от хронична кашлица, задух и храчки. Рискът от сърдечносъдови заболявания и рак на белия дроб при тези хора е от два до четири пъти по-висок“, каза пулмологът д-р София Ангелова. Тя обясни за вредата от т.нар. "бездимни цигари", вейпове и електронни наргилета и подчерта, че негативният ефект върху белодробната функция, възпалението и имунната супресия при употреба на тези устройства за нагряване на тютюн, не са по-различни от обикновените цигари.

Д-р Михаил Михов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари обясни връзката между тютюнопушенето и появата на ХОББ. „Ако спрете цигарите преди 45-годишна възраст, може да намалите риска от развитие на ХОББ на 65-70. След 1 година опасността от исхемична болест на сърцето може да намалее с 50%, а след 5 години рискът от мозъчен инсулт може да се равнява на риска при непушачите. Отказът от употребата на цигари може да намали уврежданията на репродуктивното здраве и фертилитета. За съжаление обаче, независимо че тютюнопушенето може да доведе до ХОББ и да повлияе изключително негативно на здравето на човек, данните сочат, че 35% от пациентите с това заболяване продължават да употребяват тютюневи изделия. А едва между 10 и 40% от болните се придържат към лечението.“

„ХОББ е трета водеща причина за смърт в света. Приблизително 384 млн. имат ХОББ в световен мащаб, като 70% от пациентите с ХОББ може да са недиагностицирани. По данни на СЗО от 2019 год. ХОББ е водеща причина за смърт в България след исхемичната болест на сърцето, инсулта и хипертоничната болест на сърцето. Пациентите с ХОББ често имат и други заболявания (коморбидности), които могат да окажат влияние върху хода на заболяването“, обясни пулмологът доц. д-р Динко Вълев, дмн.

Тютюнопушенето е основна причина за поява на ХОББ. Заболяването се характеризира със загуба на еластичност на дихателните пътища и въздушните торбички (алвеоли). Стените между някои от тях се разрушават, което намалява площта за обмяна на кислорода и въглеродния диоксид. В определени случаи стените на дихателните пътища се възпаляват и се удебеляват. В белите дробове се образува и повече слуз, която може да запуши дихателните пътища. Най-често срещаните симптоми на ХОББ са задух, докато пациентът диша или говори, продължаваща кашлица, кашлица, при която се отделя много секрет, хрипове или свирене на гърдите при дишане, усещане за тежест в гърдите, усещане за силна умора. Отказът от тютюнопушенето е най-добрата превенция на ХОББ, казват медицинските специалисти.


Материалът е създаден с подкрепата на АстраЗенека България.
Материалът има информативен характер и не е предназначен да замести консултацията с лекар. При въпроси относно Вашето здраве винаги се консултирайте с лекар.