Как да пазим сърцето, ако сме в риск или вече сме претърпели инфаркт?

Пенсионирана счетоводителка от Силистра дава кураж на хората в нейното положение

Последна промяна на 04 July 2024 в 21:59 168 0


Ваня Христова на преглед
Д-р Йордан Киряков


Ваня Христова е от Силистра. Дълги години работи като счетоводител в банка, а след това и в общинската администрация. Тя е от хората, които не неглижират здравето си. Редовно ходи на лекар, прави контролни изследвания, приема назначените медикаменти. Въпреки това стига до операция на сърце – поради запушване на аортна клапа. „Няколко мнения поисках и всяко беше по-лошо от първото. Хипертония имам от много млада, после висок холестерол – в пъти по-висок от нормалното. Може би холестеролът е изиграл най-голяма роля за запушване на съдовете“, споделя Ваня.
След операцията избира да се следи при д-р Йордан Киряков, специалист кардиолог в МЦ „Медикал плюс“ II. От първата им среща той отчетливо си спомня завишения общ холестерол и „лошия“ LDL холестерол. Ваня е истинско предизвикателство като медицински случай, защото освен холестерола и високото кръвно страда от безсъние, има диабет тип 2 и отстранена щитовидна жлеза. Рискът да претърпи повторен инцидент е много висок. „Изисква всеобхватен поглед от много специалисти и не да се разглежда проблемът като чисто кардиологичен, нейният проблем е метаболитен, и хормонален“, обяснява той. Акцентира и върху холестерола, който е „виновник“ за сериозни сърдечно-съдови заболявания. И съветва при много завишени нива на общия и „лошия“ холестерол да се изследват и деца, и родители. Паралелно с това е задължително да се спазва средиземноморска диета – без тежки и мазни меса, с повече плодове и зеленчуци. Пушенето трябва да е табу, а лекарствата да се назначават и спират само след консултацията с лекар.
Знак, че холестеролът ви е по-висок от нормалното, могат да дадат някои физически белези – ксантелазми – мастни образувания по клепачите, ксантоми – жълтеникави мастни отлагания по лакти, колене, стави. Друг признак е бяла или сиво-бяла дъга около роговицата на окото. Лекарят съветва – ако забележите тези промени в тялото си, консултирайте се с кардиолог.
Д-р Йордан Киряков и Ваня Христова са герои в кампанията „Да пазим сърцето здраво“ на Института за здравно образование. Кампанията е насочена към хора, вече претърпели съдов инцидент – операция на сърце, инфаркт, инсулт. Целта е да бъдат предпазени от повторен, който може да се окаже фатален. Както и да се намали рискът за онези, които вече знаят, че имат сърдечно-съдово заболяване, високо артериално налягане, висок холестерол. Да се даде положителен пример за общуването и доверието между лекар и пациент.
След лечението, приложено от д-р Киряков, днес резултатите на Ваня са в норма, а тя не пести похвалите към своя лекар: „Чувствам някакво спокойствие в ръцете му, не бих го сменила вече с друг!“

Виж още за: