Уникалните качества на зелето

Последна промяна на 16 November 2023 в 11:00 149 0

Зелето съдържа много витамин Д, а почти колкото лимоните и витамин С. Белтъчините му са пълноценни.
В народната медицина се предпочита бялото. Съдържа съществени количества (в зависимост от сорта) сяра, магнезий, цинк, хлор, фосфор, магнезиев окис, желязо, калиев сулфат, калиев нитрат.
● Заболяване на зад стомашната жлеза. Лечението на тази болест се определя под лекарски контрол. Допуска се да се пие по 1 чаша на ден зелев сок.

Яжте зели при проблемен стомах
Ако варите прясно зеле 5 минути в кипяща вода преди всяко по-нататъшно приготовление, това го прави по-лесно смилаемо и по-добре усвоимо.

Лапи
От зелето се правят лапи. За тях еднакво подходящи са навлажнено или изстискано зеле, настъргано или цели зелеви листа. Когато се използват целите листа трябва най-напред да се изреже средната дебела жилка, а след това да се натиска (разточи) с точилка.
При възпаление на коленната става добър ефект има лапи от пресни зелеви листа. Лапата трябва да бъде на няколко пласта и да се остави да действа няколко часа.
● Ечемикът на окото никога не трябва да се изстисква. Добър ефект имат лапите от зелеви листа. През деня се намазват с мехлем от зеле.
● Повишена температура. Отдавна е известно, че зелето е средство, понижаващо температурата. Особено при децата се използва обвиването на стъпалата със зелеви листа.
Тъй като лапите са по-неудобни, особено през деня, за предпочитане е да се използва

Мехлем
Всеки може да си го приготви. Ето рецептата:
- Ланолин анхидрид (с козметично качество) - 20 г;
- пчелен восък (може да е и бял восък) - 5 г;
- олио от царевични зародиши – 50 мл;
- сок от зеле – 40 мл;
- пшенична ракия – 10 мл;
- чист пчелен мед – половин каф. лъж.
Малко трудно ще се намерят някои от съставките.
Как се приготвя: Ланолинът и пчелният восък се разтопяват заедно, след което се добавя олиото от царевични зародиши. Всичко се загрява до 600С. Отделно зелев сок се загрява на 600С и в него се разтваря пчелният мед, пшеничената ракия и всичко се разбърква добре. Двата вида приготвена маса се сваля от огъня и с бавно разбъркване се смесват. През цялото приготвяне може да се използва миксер, включен на най-ниската степен.
Съхранява се в емайлирани, стъклени или порцеланови съдове.
Този крем може да се постави навсякъде вместо лапите. Съдържа естествени биологични вещества и се понася добре от всякакъв вид кожа. Има и много добър козметичен ефект и е подходящ за дневен и нощен крем.
Зелевият мехлем запазва качествата си месеци наред при стайна температура. Може да се съхранява в хладилник. Все пак по-добре е да не се приготвя в голямо количество.

Кисело зеле
За да се запазят всичко негови качества при готвене, то трябва да се затопля постепенно и да не се готви с много мазнина. За да се подобри смилаемостта му се препоръчва да се нарязва на ситно и да се подобрява с малко зехтин. Той се включва в диетите при заболявания на обмяната на веществата (затлъстяване, диабет, подагра, заболяване на сърдечносъдовата система, повишена функция на щитовидната жлеза). При запек, високо кръвно налягане се използва приемането на по-голямо количество сурово зеле.

● При глисти няколко дни трябва да се приема само сурова храна, луковични зеленчуци и сурово кисело зеле в големи количества.

● Пречистване на организма. В продължение на една седмица вечерята трябва да бъде само от една порция кисело зеле.
Както от прясното зеле, и листа от кисело зеле може да се използват за лапи.
● При разширени вени (без рани) добре действат лапи от кисело зеле.

КРАСИВИ СЪС…ЗЕЛЕ
Тъй като зелето въздейства много добре върху кожата, то може да се използва и в козметиката.
ЗЕЛЕВА ВОДА ЗА ЛИЦЕ
● 100 г зелев сок, 5 г чист пчелен мед, 2 каф. лъж. тинктура от черен оман, 1 каф. лъж. пшеничена ракия.
Зелевият сок се загрява в огнеупорен или емайлиран съд. В него се разтваря медът. Остава се да изстине. Прибавя се тинктурата от черен оман и пшеничената ракия. Смесват се много добре.
Така получената вода има особено добър ефект като почистващо и лечение на възпалена и замърсена кожа.

Маска за лице
Смила се с машинка за месо 250 г зеле. Прибавя се 1 с. лъж олио от царевични зародиши и 1 с. лъж. тинктура от черен оман. Смесва се добре. Това може да стане с миксер. Тази маска има стягащ ефект. Преди да се постави, лицето трябва да се измие с терпентинов сапун. Оставя се да действа върху кожата 20-30 минути.
Тази маска може да се приготви за тяло, но трябва, разбира се, да бъде в по-голямо количество.

Зелев крем за кожата
Необходими съставки: 5 г пчелен восък, 20 г ланолин анхидрид (без вода, за козметични цели), 50 мл олио от царевични зародиши, 40 мл зелев сок, 10 мл тинктура от черен оман, половин каф. лъж. пчелен мед, 5 капки масло от клек. В зависимост от предпочитането вместо масло от клек може да се добави евкалиптово, розмариново, тамяново или друго етерично масло.
Ланолинът и пчелният восък се разтопяват заедно. Към разтопената маса се добавя олиото от царевични зародиши и сместа се загрява до 600С. Зелевият сок също се загрява до 600С и в него се разтваря медът. Прибавя се тинктурата от черен оман и всичко се разбърква добре. Разтопената маса от пчелен мед, ланолина и олиото от царевични зародиши се отстраняват от огъня и в нея се изсипва бавно, при непрекъснато бъркане, течната част от зелевия сок, тинктурата от черен оман и медът. За да се смесят по-добре съставките може да се използва миксер, включен на най-слабата степен. Бъркането продължава бавно, докато сместа изстине. Към крема се прибавя избраното етерично масло и отново се разбърква добре. Разбъркването продължава докато кремът изстине напълно. Съхранява се в хладилник.

Виж още за: