Аспержи

Последна промяна на 24 May 2024 в 21:30 147 0

Знаете ли, че България преди 9.IX.1944 г. е била най-големият производител на аспержи в Европа. Днес отново малки български ферми се връщат към този кралски зеленчук. Наричат ги така, защото били любими на Краля Слънце Луи XIV. Говори се, че накарал градинарите си да ги отглеждат целогодишно, за да може да си ги хапва непрестанно. За Франция те станали символ на благосъстояние, а праза започнали да наричат „аспержите на бедните“ (L'asperge du pauvre).
Отгледани у нас аспержи могат да се намерят на пазара от април до юни. В България се предлагат предимно зелени аспержи. По принцип има и бели. Когато ги купуваме, трябва да са твърди, гладки, със затворени пъпки.

Аспержи със синьо сирене
Това завъртяно име е всъщност ястие, което се приготвя много лесно, бързо и е много здравословно. Аспержите са богати на витамини В6, А и С, както и на калций, магнезий, цинк и желязо. Те са и един от малкото източници на триптофан, който спомага за доброто настроение и спокоен сън.
Връзка от десетина аспержи стига за двама, ако се хранят скромно. Аспержите се измиват и им се реже съвсем малко от твърдото стебло, защото то не може да се дъвче. Ако са пресни и крехки, крайчето, което не е съвсем зелено, може само да се обели от твърдата целулозена кора. В тенджера се слага малко вода да заври, ръсва се щипка сол и в нея се слагат аспержите за 2-3 минути.
В тефлонов тиган на слаб огън се разтопява бучица масло. Добавя се около 100 мл течна сметана за готвене. В нея се слагат кубчета синьо сирене и шайби пушено сирене, по около шепа. В тигана с решетъчна лъжица се пускат само аспержите, отцедени от вода. От водата, в която са врели, в соса се добавят 2 супени лъжици. Тиганът се оставя да къкри на слаб огън поне десетина минути. Когато сосчето се сгъсти, ръснете малко черен пипер и сервирайте.
Това ястие е много ефектно за гости. Става и за вегетарианци.
Водата, в която са врели аспержите, не хвърляйте, защото съдържа много полезни вещества. Използвайте я за супа.

Аспержи с бекон
Пуснете аспержите за 5 минути в подсолена вряща вода. Извадете ги и леко като поизстинат ги увийте в тънко нарязан бекон. Запечете на скаричка или в нагорещената фурна до порозовяване на бекона.

Виж още за: